Σούπα βελουτέ με κολοκύθα

 

Συστατικά συνταγής

1 κιλό κολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη κύβους

300 γρ. πράσα κομμένα ροδέλες (μόνο το άσπρο)

300 γρ. καρότα κομμένα κύβους

2 κλαδιά σέλερι κομμένα ροδέλες

5 κούπες ζωμό βοδινού

Αλάτι, άσπρο πιπέρι

½ κούπα κρέμα γάλακτος

Τριμμένο τυρί (π.χ. παρμεζάνα – προαιρετικά)

Οδηγίες συνταγής

Βάζετε σε κατσαρόλα το ζωμό, μαζί με τα λαχανικά να βράσουν, σκεπασμένα, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30 λεπτά).

Περνάτε τα λαχανικά από το μπλέντερ και τα πολτοποιήτε. Τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε και τα βράζετε για 1 – 2 λεπτά ακόμη.
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και μοιράζετε στα πιάτα. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί.


Κολοκυθόσουπα

 

Συστατικά συνταγής

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2-3 κουταλιές βούτυρο

2 γεμάτες κουταλιές δυνατό ινδικό κάρυ σε σκόνη

περίπου 6 φλυτζάνια κολοκύθα κόκκινη σε κύβους

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου

1 φλυτζάνι γάλα

αλατοπίπερο

Για γαρνίρισμα: sour cream, κρουτόν ψημένα σε σκόρδο (προαιρετικά, πλην νοστιμότατα, δεν θα το μετανοιώσετε!), και ψιλοκομμένο chive (τσάιβ).

Οδηγίες συνταγής

Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Αφού σοταριστεί καλά, ρίχνουμε τη σκόνη κάρυ και ανακατεύουμε λίγο.
Προσθέτουμε το ζωμό και την κολοκύθα και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρις ότου μαλακώσει.

Σβήνουμε, και με ένα μιξεράκι ειδικό, λιώνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέχρι να γίνει λείος πολτός.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Γαρνίρουμε τη σούπα με μία κουταλιά sour cream και ψιλοκομμένα τα chives από πάνω και τα κρουτόν σε μπωλ στην άκρη.


Κολοκυθόπιτα γλυκιά

 

Συστατικά συνταγής

Ανοίγουμε με τα χεράκια μας 8-10 φύλλα ή αν δεν τα καταφέρνουμε καταφεύγουμε σε έτοιμα αλλά όσο γίνεται πιό χοντρά.

Μία κολοκύθα κίτρινη (μέτρια όχι τέρας!)

10 κουτ. σούπας ζάχαρη

250 γραμμάρια καρύδι χοντροκομμένο

1 κουτ. σούπας κανέλα

1 κούπα φρυγανιά ή ρύζι νυχάκι (πολύ καλύτερο!) για να "τραβήξει" τα υγρά της κολοκύθας.

1 κούπα καλαμποκέλαιο και μισή ελαιόλαδο


Οδηγίες συνταγής

Παίρνουμε την κολοκύθα και αφού την καθαρίσουμε και την κόψουμε σε κομμάτια, την τρίβουμε στον ριντέ.

Την βάζουμε σε σουρωτήρι και τη στίβουμε όσο πιo πολύ μπορούμε ώστε να βγάλει τα υγρά της. Επειδή δε φτάνει αυτό, της δίνουμε το χρόνο να στραγγίξει οικειοθελώς αφήνοντάς την για 3 ώρες στο σουρωτήρι.

Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, ρίχνουμε την κολοκύθα σε μια λεκάνη μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, το καρύδι και το ρύζι, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αρχίζουμε να στρώνουμε την πίτα μας.

Παίρνουμε ένα φύλλο, το αλοίφουμε με λάδι και βάζουμε 3 κουταλιές γέμιση στην άκρη της μακριάς πλευράς του. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολλό, κλείνουμε τις άκρες του και το τοποθετούμε σε στρογγυλό ταψί με κυκλική φορά έτσι ώστε επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα, το ταψί να γεμίσει με ομόκεντρους κύκλους.

Περιχύνουμε τα φύλλα με λάδι (όσο πιο χοντρά τα φύλλα, τόσο περισσότερο λάδωμα θέλουν) και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου (επειδή το ψήσιμο είναι και θέμα φούρνου η πίτα θεωρείται έτοιμη αν γίνει ροδοκόκκινη).

Σημείωση: Αν θέλετε να ξεμπερδεύετε γρήγορα, μπορείτε να στρώσετε 3 φύλλα από κάτω, να απλώσετε τη γέμιση μεμιάς ή φύλλο-φύλλο και να τελειώσετε με 2 φύλλα από πάνω. Πάντως οφείλω να πω πως "στριφτή" όπως σας την περιέγραψα είναι πολύ καλύτερη.


Κολοκυθόπιτα αλμυρή χωρίς φύλλο

 

Συστατικά συνταγής

1,5 κιλό κόκκινη κολοκύθια τρίμμενη στο μπλέντερ

3 πράσα

4 κρεμμύδια ξερά

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ποτήρι γάλα

1 ποτήρι τρίμμα φέτας

1 ποτήρι διαφορά τρίμμενα τυριά της αρεσκείας σας

λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο

3 αυγά

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

5 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τρίμμενη

αλεύρι όσο σηκώσει (το πολύ 5 κουταλιές της σούπας)


Οδηγίες συνταγής

Αφού τρίψετε τα κολοκύθια στο μπλέντερ ,τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για να βγάλουν όλα τα υγρά τους κι εν συνεχεία τρίβετε τα κρεμμύδια καθώς και τα πράσα. (προαιρετικά: σε ένα μεταλίκι σκεύος ζεσταίνουμε και συγχρόνως ανακατεύομαι τα κολοκύθια έτσι ώστε αφαιρέσουμε όλη την εσωτερική τους υγρασία).

Όταν τα κολοκυθιά έχουν βγάλει όλα τα υγρά τους τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα κρεμμύδια, τα πράσα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τελευταία ρίχνετε την φρυγανιά και το αλεύρι.

Για να καταλάβετε ότι το μείγμα σας είναι έτοιμο θα δείτε όλα τα υλικά να είναι ομοιογενοποιημένα και η ζύμη να μην είναι ούτε σφιχτή αλλά ούτε νερουλή (θα είναι σε τέτοια κατάσταση ώστε μόλις γείρετε το μπολ που την ετοιμάσατε ή μέσα στο λαδωμένο ταψί, να αρχίσει το μείγμα να ρέει μονό του ή με μονό μια μικρή βοήθεια του κουταλιού σας).

Μην ξεχάσετε να λαδώσετε καλά το ταψί σας, επίσης να ρίξετε λίγο επιπλέον φρυγανιά από πάνω από το μίγμα για να δημιουργηθεί μια ωραία η κρούστα.

Χρόνος ψησίματος περίπου 45 λεπτά σε θερμοκρασία 180 ºC.


Κις Λαχανικών

 

Συστατικά συνταγής

700 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρούς κύβους

1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος) κομμένο σε πολύ ψιλές ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο

100 γρ./ σπανάκι (μόνο φύλλα)

4 αυγά

2 ασπράδια

60 ml. γάλα

80 γρ. ricotta

Λίγα φύλλα βασιλικό

2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Οδηγίες συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200º C. Στρώνουμε λαδόκολλα σ' ένα ταψί. Βάζουμε πάνω την κολοκύθα ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε την για 25 λεπτά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε τα πράσα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σπανάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά.

Σ' ένα πυρίμαχο στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε την κολοκύθα και τα λαχανικά. Τα στρώνουμε με ένα κουτάλι.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά με το γάλα. Χύνουμε το μείγμα στο πυρίμαχο με τα λαχανικά.

Πασπαλίζουμε με τη ρικότα και ψήνουμε 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα φυλλαράκια του βασιλικού.
Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά


Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού

 

Συστατικά συνταγής

1 κιλό κολοκύθα κομμένη σε μακρόστενες λωρίδες

¾ κιλού ζάχαρη Χυμό ενός λεμονιού

2 φλυτζάνια τσαγιού νερό

2 φακελάκια βανίλια

Οδηγίες συνταγής

Αφού βάλουμε την κολοκύθα ψιλοκομμένη σε ασβεστόνερο για μια ώρα (για να σφίξει), την ξεπλένουμε αρκετά και την βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό και τη ζάχαρη για να βράσουν ώσπου να δέσει το σιρόπι.

Όταν βράσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τις βανίλιες και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας μέχρι να κρυώσει.

Αφού κρυώσει εντελώς το τοποθετούμε σε στεγνά βάζα.

Σημείωση: εάν θέλουμε προσθέτουμε στο τέλος λίγα καθαρισμένα αμύγδαλα.