Γλυκοπατάτεςστον φούρνο

 

Συστατικά συνταγής

3-4 γλυκοπατάτες, από αυτές με την κόκκινη σάρκα

Ελαιόλαδο

1/2 κουταλιά πάπρικα

1 κουταλάκι ρίγανη

1/2 κουταλάκι κύμινο

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/2 κουταλάκι πιπέρι

1/4 κουταλακίου πιπέρι καγιέν ή τσίλι

Οδηγίες συνταγής

Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπωλάκι. Πλένουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κομμάτια σαν μισοφέγγαρα περίπου, περίπου 1-2 εκατοστά σε πάχος. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν εντελώς οι γλυκοπατάτες με λάδι. Πασπαλίζουμε σιγά σιγά το μείγμα των μπαχαρικών και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουν οι γλυκοπατάτες μία "κρούστα" από τα μπαχαρικά.

Ψήνουμε στο φούρνο σε υψηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τις γλυκοπατάτες 1-2 φορές.


Χοιρινό με γλυκοπατάτες στον φούρνο

 

Συστατικά συνταγής για 4 άτομα:


1 κιλό χοιρινό σε μερίδες

2-3 γλυκοπατάτες

4 κυδώνια κομμένα σε φέτες

2 κουτ. πελτέ τομάτας

2 τομάτες ψιλοκομμένες

½ φλιτζάνι λάδι

1 ποτήρι νερό

αλάτι

πιπέρι



Οδηγίες συνταγής

Αρχικά, διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο χλιαρό νεράκι. Έχουμε πλύνει το χοιρινό μας και το έχουμε κόψει σε μερίδες. Το βάζουμε στο ταψί, ρίχνουμε τον πελτέ, προσθέτουμε τη φρέσκια τομάτα, τις γλυκοπατάτες σε κομμάτια, προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και το ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα στους 220 βαθμούς στην αρχή και μετά το χαμηλώνουμε. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ελέγχουμε αν χρειάζεται νεράκι.


Γλυκοπατάτες στη σχάρα

 

Συστατικά συνταγής

Γλυκοπατάτες

Ελαιόλαδο

Σκελίδες σκόρδο

Καπνιστή πάπρικα

Αλάτι χονδρό

Φρέσκο μαύρο πιπέρι


Οδηγίες συνταγής

Βράζουμε τις γλυκοπατάτες χωρίς να τις καθαρίσουμε ενώ παράλληλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο σε ένα τηγάνι (στάδιο 1) μέχρι να πάρει άρωμα και αφαιρούμε το σκόρδο, προσθέτουμε την πάπρικα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 2 εκατοστών χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Αλείφουμε τις φέτες της γλυκοπατάτας με το αρωματισμένο λάδι.


Ψητές Γλυκοπατάτες

 

Συστατικά συνταγής (για 4 άτομα)

2 γλυκοπατάτες

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε στα δύο και στη συνέχεια το κάθε κομμάτι σε άλλα τρία.

Τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα. Τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε με τα χέρια.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας τη ζάχαρη, το πιπέρι και το αλάτι.

Τις στρώνουμε σ' ένα ταψάκι και τις ψήνουμε για 15 λεπτά. Γυρνάμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε για άλλα 10.

Πασπαλίζουμε με λίγο εξτρά αλάτι τις πατάτες μας και σερβίρουμε.


Γλυκοπατάτες με κάρυ και σπανάκι

 

Συστατικά συνταγής

1 κιλό γλυκοπατάτες

3 κόκκινα κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

300 γραμ. σπανάκι

2 κουτ. σούπας κάρυ

700 ml γάλα καρύδας

5 κουτ. σούπας λάδι ή βούτυρο

Αλάτι

Οδηγίες συνταγής

Πλένετε το σπανάκι, κρατάτε τα φύλλα, και τα κόβετε με τα χέρια σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίζετε τις γλυκοπατάτες και τις κόβετε σε κύβους ή σε λωρίδες, ανάλογα με το τι σας αρέσει. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

Ζεσταίνετε το λάδι / βούτυρο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τις γλυκοπατάτες και το σπανάκι και κλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 20 λεπτά.

Ρίχνετε το κάρυ, το αλάτι και το γάλα καρύδας και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Τώρα είναι έτοιμα να τα σερβίρετε μα ρύζι καρύδας.

Ρύζι καρύδας
Βράζετε ρύζι μπασμάτι. Πέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμο ρίχνετε μέσα τριμμένη καρύδα ανάλογα με το γούστο σας.

Η συνταγή αυτή είναι καλή και για τους τρεις τύπους της αγιουρβέδα.


Κέικ με γλυκοπατάτες και αμύγδαλα

 

Συστατικά συνταγής

400 γρ. γλυκοπατάτες

100 γρ. χοντρή ζάχαρη

50 γρ. αμύγδαλα

1 δόση άρωμα βανίλιας

1 κουταλιά σούπας ρούμι

1 φακελάκι μαγιά με άρωμα βανίλιας

3 κουταλιές σούπας αλεύρι αραβοσίτου

50 γρ. βούτυρο

3 αυγά, 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη, 1 πρέζα αλάτι

Οδηγίες συνταγής

Πλύνετε τις πατάτες και βράστε τες με τις φλούδες τους για 40 λεπτά περίπου. Αφήστε τις να στραγγίξουν και ξεφλουδίστε τις. Λειώστε τις σε πουρέ και αφήστε τις να κρυώσουν τελείως.

Βάλτε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και λειώστε το σε χαμηλή φωτιά. Αφήστε το και αυτό να κρυώσει.

Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια, το ρούμι, το κοσκινισμένο αραβοσιτάλευρο και τη μαγιά.
Προσθέστε στο μείγμα τον πουρέ πατάτας, τα τριμμένα αμύγδαλα και το κρύο βούτυρο. Τέλος, ρίξτε ένα ασπράδι που το έχετε χτυπήσει σε μαρέγκα, μαζί με μια πρέζα αλάτι.

Καλύψτε με λαδόκολλα τη βάση μιας στρογγυλής μεταλλικής φόρμας διαμέτρου 20 εκ. Αλείψτε τη λαδόκολλα και τα τοιχώματα της φόρμας με λίγο λιωμένο βούτυρο και ρίξτε μέσα το μείγμα, χτυπώντας τη φόρμα ελαφρά πάνω στο τραπέζι για να ισιώσει η επιφάνεια του μείγματος.

Βάλτε τη φόρμα σε προθεσμασμένο φούρνο και ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίστε και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Ξεκολλήστε από τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει καλά. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

* Για να διευκολυνθείτε στην παρασκευή του γλυκού σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλόψιχα αντί για τριμμένα αμύγδαλα


Σούπα με γλυκοπατάτα & σπαράγγια

 

Συστατικά συνταγής

500 γραμμάρια γλυκοπατάτες

4 κουταλιές της σούπας φυτικό λίπος

1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

Κοκκινοπίπερο

8 κοτσάνια φρέσκα σπαράγγια

1 κουταλιά της σούπας ξίδι μήλου

Αλάτι και πιπέρι


Οδηγίες συνταγής

Καθαρίστε τις γλυκοπατάτες και κόψτε της σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια. Λιώστε το φυτικό λίπος σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τσιγαρίστε τα μέχρι ξανθύνουν.
Προσθέστε την γλυκοπατάτα και σοτάρετε.

Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών και βράστε το μίγμα μέχρι το γλυκοπατάτες να μαλακώσουν.

Εντωμεταξύ ξεφλουδίστε τα σπαράγγια. Αφαιρέστε το σκληρό κάτω μέρος και ψιλοκόψτε τα. Βάλτε σε ενα τηγάνι με λίγο απο το φυτικό λίπος και τσιγαρίστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Όταν οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες βγάλτε από αυτές 2 κουταλιές της σούπας στην άκρη. Περάστε το υπόλοιπο του μείγματος από ένα επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να έχετε μία βελούδινη σούπα.

Ρίξτε στην σούπα αλάτι, ζάχαρη πιπέρι και το ξίδι μήλου.

Ρίξτε τα κομμάτια γλυκοπατάτας, που κρατήσατε πριν, στη σούπα και προσθέστε και τα σπαράγγια επίσης.

Όταν σερβίρετε τη σούπα μοιράστε κομμάτια των σπαραγγιών και της γλυκοπατάτας σε όλα τα πιάτα.